Někdo se dokáže vzdát masa bez mrknutí oka a je z něho vegetarián. A jiný si zase bezmasý život neumí představit. Je zdravé jíst maso nebo není? Jestliže bychom se ptali na ryby, tak bychom asi museli souhlasit s tím, že jsou našemu tělu prospěšné. Stejně tak i kuře. Jak je to ale se zatracovaným červeným masem? Je tolik škodlivé našemu organismu?
Pod červené maso spadá
– hovězí
– skopové
– telecí
– jehněčí
– divočina.
Dokonce se pod něj zahrnuje i kachna a husa. Červené maso se chová tak trochu jako chytrá horákyně. Červené maso je totiž zdravé i nezdravé. Je potřeba si dát pozor na tučnější druhy. Vysoký příjem nezdravých tuků může zvyšovat nebezpečí vzniku kardiovaskulárních chorob, oběhových onemocnění, obezity, a dokonce i některých druhů rakoviny. Co nám tedy červené maso poskytuje pozitivního?
– Obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny.
– Je výborným zdrojem minerálů – hlavně zinku a železa.
– Obsahuje velké množství důležitého vitamínu B12.
Záleží na přípravě
Červenému masu se nemusejí vyhýbat ani lidé s redukční dietou. Jen je potřeba vědět, které druhy jsou prospěšné a které méně. Nejméně tučné je maso telecí a divočina. Vepřové obsahuje méně bílkovin a zase více tuku. Proto je trochu hůře stravitelné. Je tedy nejlépe přebytečný tuk před konzumací odstranit. Odborníci na stravování se rozhodně nebrání tomu, aby bylo červené maso v našem jídelníčku zastoupeno i dvakrát týdně. Dokonce ani oblíbený „tatarák“ není žádnou kalorickou bombou. Pokud si k němu ovšem nepřiděláme topinky, které budou nacucané tukem.
Tak až se budete příště rozhodovat mezi kuřetem a hovězím masem, tak si vzpomeňte na jednu důležitou věc. Záleží jen na přípravě masa a už ne tolik na druhu. Jestliže si uděláte pečené kuřátko, které zchrupnete i s opečenou kůžičkou, tak věřte, že to byla opravdu kalorická pecka. Úplně stejná, jako když si dáte vepřovou krkovičku.