Kdo by neměl rád sladké! Čokoláda, koláče a dorty. Mňam. Jenomže i malé dítě ví, že cukr není zdravý. Nejen že se po něm kazí zuby, má za následek i mnoho dalších zdravotních problémů. Čím tedy můžeme sladit, aniž bychom používali bílý cukr?
Bílý cukr NE!
Bílý cukr je rafinovaný, což znamená zbavený všech minerálních látek, vitamínů a melasy. Zbudou mu akorát kalorie. Nadměrná konzumace bílého cukru zatěžuje a oslabuje naše tělo, což má za následek řadu nejrůznějších zdravotních problémů, jako je například únava, deprese, bolesti hlavy nebo poruchy zažívání. Také náš organismus obírá o vápník, způsobuje hemeroidy a kvasinkové nemoci, zhoršuje imunitu a v neposlední řadě přispívá k obezitě.
Kde všude bílý cukr číhá?
80% cukru, který běžně sníme, nepochází z cukřenky na našem stole. Bílý cukr totiž číhá v hotových potravinách. Cukr se přidává do výrobků a potravin čím dál častěji, takže ho díky tomu sníme až 32 kilo za rok. Každý den se jím přejídáme, aniž bychom o tom věděli. Cukr najdeme nejen v cukrovinkách, ale také například v kečupu, džusu, ochucených vodách, jogurtu, zmrzlině, marmeládě, ale také v chlebu.
Čím tedy cukr nahradit?
· Objevme sladkou chuť ovoce.
· Moučníky a nápoje slaďme přírodními sladidly.
Přírodní sladidla:
o Třtinový cukr – Hnědý nerafinovaný třtinový cukr se vyrábí ze třtinové šťávy. Neprochází rafinací, proto mu zůstávají důležité látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, zinek a vitamíny.
o Melasa – Tento tmavě hnědý sirup je produktem při výrobě cukru ze třtiny nebo řepy. Je velmi sladký, a přitom neobsahuje skoro žádný cukr. Obsahuje spoustu vysoce cenných výživných látek a stopových prvků.
o Stévie sladká – Toto přírodní nekalorické sladidlo neobsahuje žádné kalorie a má dokonce léčivé účinky.
o Javorový sirup – Ten se získává z určitých druhů javoru. Obsahuje mnoho minerálů. Pro jeho karamelovou chuť se výborně hodí jako přeliv na palačinky, zmrzlinu nebo ovocné saláty.